Het gemeentebestuur betreurt ten zeerste het voornemen van de NMBS om het Fietspunt in onze gemeente te stoppen. Als medefinancier van dit Fietspunt worden wij door de bekendmaking van de NMBS in de media voor een voldongen feit geplaatst. Wij gaan de komende weken met vzw Fietsenatelier en andere getroffen gemeentes overleggen. We zullen bespreken welke acties nog mogelijk zijn om deze beslissing terug te draaien.
Het gemeentebestuur benadrukt het belang van het Fietspunt voor onze stationsomgeving. Dankzij het Fietspunt komen steeds meer pendelaars met de fiets naar het station, wat de parkeerdruk in de buurt vermindert en de verkeersveiligheid verhoogt.
Wat doet het Fietspunt?
Zo staan de medewerkers van het Fietspunt in voor de netheid van de fietsenstallingen, voeren ze controles uit op 'weesfietsen', labelen ze fietsen tegen diefstal, voeren ze fietsherstellingen uit, organiseren ze mee het systeem van de Blue Bikes,...
Omdat het gemeentebestuur de werking van het Fietspunt enorm belangrijk vindt, ondersteunen we dit initiatief jaarlijks met 16 000 euro toelage. Het Fietspunt in onze stationsomgeving wordt uitgebaat door vzw Fietsenatelier Mol. Het spreekt voor zich dat deze beslissing ook een enorme impact heeft op dit maatwerkbedrijf.
Door het stopzetten van dit initiatief in bepaalde stations, geeft de NMBS het verkeerde signaal. Het comfort van fietsers in de stationsomgeving moet juist omhoog, niet omlaag.
Grotere besparingsoperatie
Het gemeentebestuur hoopt de NMBS alsnog op andere gedachten te brengen. We vrezen evenwel hiervoor. Het stopzetten van het Fietspunt in Mol past in een grote besparingsoperatie. Ook de Fietspunten in Geel, Herentals en Turnhout worden getroffen.